Hepatit A

İhbarı mecburi, çok bulaşıcı bir hastalıktır. En çok okul çocuklarında, askerlerde görülür. Daha ileri yaşlarda daha az olarak görülür, ama daha ciddi seyreder. Kronikleşmez, siroz veya kansere dönüşmez. A Hepatitine turist hastalığı da denir. Asya ve Afrika’da çok, batıda daha az görülür. Oralara seyahat edecekler mutlaka aşı olmalıdır.

Bulaşma şekli: Fekal-oral ( ağız -dışkı ) yolu başlıca bulaşma şeklidir. Lağım ve kanal suları ile yıkanan sebze, meyve v.b. gıdaların yenmesi, hastanın virüs içeren dışkısı bulaşmış, yetersiz el temizliği, yazın su birikintilerinde veya kirli havuzlarda yüzmek, homoseksüel ilişkiler başlıca bulaşma yollarıdır.

Kuluçka devri: 15 – 45 gündür.

Belirtileri: Yorgunluk, bulantı, kusma, iştahsızlık, idrar renginde koyulaşma (çay rengi), dışkı renginde açılma, kas ağrıları, gözlerde ve ciltte sarı renk görülebilir. Fakat gözler ve deri her zaman sararmadığı için hasta grip olduğunu, soğuk algınlığı geçirmekte olduğunu düşünür. Böyle durumlarda hasta hemen en yakın bir doktora gitmelidir. Kanda karaciğer enzimleri, Bilirubin ve idrar muayenesi gerekir.

Seyir ve tedavisi: Normalde 3 – 5 haftada her şey düzelebilir. Ağır yağlı yemekler,kızartmalar yenmemeli, haşlama ve ızgara türü yemekler, püre ve komposto önerilir. Alkol kesin yasaktır. Kusma varsa ve hasta ağızdan beslenemiyorsa, damar yolundan beslenir,istirahat önemlidir. Ağızdan alabiliyorsa vitaminler, gaz ve bulantıya karşı ilaçlar tablet olarak verilir. Hepatit A aşısı vardır. Hastanın birlikte yaşadığı yakınlarına aşı önerilir.

Free Joomla templates by Ltheme