Akut E Virüsü Hepatiti (HEV)

Önceki adı (Enterik – Epidemik Non A Non B) hepatitidir. A virüsü gibi fekal oral ( dışkı –ağız ) yoldan bulaşır. Hepatit A’ya çok benzer. Gelişmekte olan, alt yapısı yetersiz ülkelerde sporadik olduğu gibi yaygın epidemiler de yapar. En çok sonbaharda görülür. Safra ve dışkıda mevcut olduğu için, dışkı ile bulaşan yenilen içilen her şeyle, insana bulaşabilir. Dışkı ile bulaşmış gıdaların ağız yolu ile alınmasından 4 – 6 hafta sonra hastalık ortaya çıkar. Hastalık meydana çıkmazdan 8 gün önce veya 8 gün sonraya kadar virüs dışkıda çıkar ve elektron mikroskobu ile virüsü görmek mümkün olur.

1983 yılında Rusya’da Dr.Balayan E virüsü taşıyan dışkıdan, gönüllü insan ve maymunlara yedirerek deneysel olarak hastalığı bulaştırmayı başarmıştır.

Hepatit A gibi çocuklarda belli belirsiz ve % 70 oranında sarılıksız seyreder. Hastalık kronikleşmez, prognoz genelde iyidir. Ancak gebeliğin son döneminde E virüsü alan kadınlarda kötü bir tablo yaratabilir. Erken doğum ve düşük sık olur. Mortalite oranı ise % 5′i bulabilir.Teşhis için : Anti HEV IgM – Anti HEV IgG aranır. Gerekirse HEV RNA’ya da bakılır.

Korunma :
En iyi tedbir su kaynaklarının gıda depolarının, dışkı ile kirletilmesini önlemektir. Bulaşmada en önemli faktör, el yıkama, çevre ve kişisel temizliğe dikkat etmektir. Aşısı yoktur.

Tedavi :
Özel bir tedavi yoktur.

Free Joomla templates by Ltheme